Monday, April 25, 2011

KEMAAFAN.....


Perkataan “maaf” memang mudah utk dilafazkan tetapi sejauh manakah keikhlasan kita di saat bibir melafazkan maaf?

Jika direnung dalam2, siapalah kita utk tidak memaafkan kesilapan sesama insan...sedangkan Tuhan menerima taubat hamba2Nya....Nabi pun ampunkan umatnya...ini kan pula kita manusia biasa...namun, apakah kemaafan itu mampu diterima jika jauh di sudut hati tidak pernah merelakannya...perlukah kita menipu dan membohongi diri sendiri? Sampai bilakah kita harus bertopengkan kehipokritan hingga menyeksakan hati sendiri yg sudah sememangnya terseksa?

Manusia memang tidak akan pernah terlepas dari melakukan kesilapan...tapi perlukah kita mengulangi kesilapan yg sama itu berulang2 kali...? Pernahkah kita terfikir akan jiwa insan lain yg menjadi korban lantaran dari kesilapan diri kita? Berapa ramaikah yg sedar akan hal ini? 

Perkataan maaf bukanlah sekadar ungkapan...apalah ertinya maaf jika kita tidak pernah mengenal kesilapan....apalah erti maaf seandainya kita tidak beralih ke jalan yg benar... mengalir air mata darah sekalipun, kemaafan tidak akan bermakna jika kita gagal menemui erti maaf yg sesungguhnya...Tanpa keikhlasan, kemaafan tidak akan ke mana...tanpa kejujuran, kemaafan akan menjadi sia2...

Kemaafan akan menutup segala kebencian...kemaafan juga akan menutup segala kekurangan yg ada...malah dengan kemaafan, kehidupan akan lebih sempurna...aman dan damai....

Namun mengapa perlu ada manusia yg sanggup menjadi punca kepada sukarnya kita utk melafazkan maaf walau hanya utk sekelumit....? Tuhan bagi kita hati, maka dengan itu, jagalah hati agar tidak ternoda dgn titik hitam yg dinamakan dendam....Persoalannya, bersediakah kita utk memaafkan sesuatu yg pernah menghancurkan kebahagiaan kita suatu ketika dulu?

Kesimpulannya....hanya Tuhan Yang Maha Mengetahui segalanya....kemaafan bukan sahaja terletak pd jelasnya pengucapan...tapi kemaafan juga ada dlm hati nurani kita...Diam tidak bererti dendam....dan yg terpenting, kemaafan bukankanlah utk dipermainkan...hargailah segala peluang yg jelas terbentang di depan mata sebelum semua itu lenyap utk selama2nya.
                                             
 

No comments:

Post a Comment